Održan drugi Konsultativni sastanak u Šapcu povodom izrade AP za sprovođenje POU

Šabac, 08. oktobar 2018. godine – Danas je u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu održan drugi konsultativni sastanak povodom izrade Akcionog plaa za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu za period 2018-2020. godine. Sastanak je održan u organizaciji Građanskih inicijativa u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Cilj ovog sastanakA, kao i prethodnog je bio da se široj javnosti predstavi Izveštaj o sprovođenju prethodnog Akcionog plana (AP) koji je važio u periodu 2016- 2018. kao i nove mere koje treba da uđu u novi AP. Predstavnici prisutnih udruženja i institucija imali su priliku da predlože nove mere koje će se naći u novom AP.

U uvodnom obraćanju govorila je Jelena Topalović Petrović , pomoćnica gradonačelnika Šapca koja je predstavila mere lokalnog AP koji je napravljen u konsultacijama sa civilnim društvom. „ AP je spreman da na sledećoj sednici Skupštine grada bude izložen i potencijalno usvojen. Grad Šabac će biti prva lokalna samouprava koja će imati usvojen lokalni AP i predstavljaće primer dobre prakse svim drugim lokalnim samoupravama.”, navela je Topalović Petrović.

Dragana Brajović ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predstavila je prisutnima inicijativu Partnerstvo za otvorenu upravu kao i Izveštaj o sprovođenju prethodnog Akcionog plana POU za period 2016-2018. „ Što se tiče novog AP ze period od 2018-2020, do sada je kreirana 21 mera, ali proces je otvoren za sve da se uključe i pošalju svoje predloge. “, navela je Brajović.

Osnovno načelo POU je saradnja sa OCD, čemu doprinosi i aktivno učešće Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom u procesu izrade Akcionog plana za sprovođenje POU. Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom predlagač je određenog broja mera ali je takođe i sama u obavezi da određene mere i sprovodi. Danilo Rodić ispred Kancelarije na sastanku je predstavio mere čiji je predlagač Kancelarija a odnose se na principe fiskalne transparentnosti i otvorenih podataka.

Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, predstavila je mere čiji su predlagači OCD i tiču se između ostalog slobode informisanja i javnog učešća. „ Obaveza na koju smo posebno ponosni odnosi se na otvorene podatake, a reč je o objavljivanju budžeta i završnog računa na državnom nivou, u nadi da će se i sve lokalne samouprave ugledati i biti spremne da objavljaju svoje podatke. Ovo je mera koju pokušavamo da uvedemo još od prvog AP i jako nam je važna svima. “, navela je Selaković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, lokalne samouprave grada Šapca, organizacija civilnog društva koje su u Radnoj grupi za izradu AP, kao i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprva, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Srbija je do sada izradila dva AP, a sada je u finalnoj fazi razvoja Trećeg AP.