Otvaranje podataka gradske uprave Niša

Grad Niš kroz projekat „Podatke otvori, na mapi se stvori“, postao prva JLS u Srbiji koja je otvorila setove podataka celokupne Gradske Uprave, sa 34 seta i preko 100 setova i podsetova podataka dostupnim za pregled, preuzimanje i ponovno korišćenje na Nacionalnom portalu otvorenih podataka (https://data.gov.rs)..

Od velikog broja podataka objavljenih u otvorenom obliku, kao posebno značajni javnosti mogu se izdvojiti podaci o javnom prevozu, koje građani već neko vreme mogu koristiti putem Gugl Tranzit servisa, zatim podaci o obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, o poljoprivrednom zemljištu, energetskim podacima gradske toplane, kvalitetu voda, parking zonama i parkiralištima, pijačnom barometru, prostornim i urbanističkim planovima, komunalnoj policiji, poslovnom prostoru u vlasništvu Grada, građevinskim i upotrebnim dozvolama, ozakonjenju kao i budžet Grada Niša za 2019. godinu.

Na ovaj Grad Niš daje doprinos ispunjenju strateškog opredeljenja Vlade Republike Srbije u skladu sa Strategijom razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period 2015-2018. i Akcionim planom za sprovođenje međunarodne inicijative „Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji“.

Grad Niš ispunjava i obavezu iz Zakona o elektronskoj upravi, koji obavezuje organe jedinica lokalne samouprave da na Portalu otvorenih podataka objavljuju otvorene podatke iz delokruga svoje nadležnosti na način koji omogućava njihovo lako pretraživanje i ponovnu upotrebu.

 

Izvor: Portal otvorenih podataka