Globalni izveštaj „Demokratija van biračkog mesta“

Obećanje demokratije često je definisano izbornim mestom i glasačkom kutijom, gde građani odlučuju ko će zastupati njihove interese u vladi. To obećanje, međutim, prečesto ne uspeva da se prevede u stvarnost svakodnevnog života ljudi. U previše zemalja, građani smatraju da su njihove izabrane vlade odvojene od njih i ne reaguju na njihove potrebe, ili su korumpirane i zarobljene sopstvenim interesima.

U tom kontekstu, autoritarizam je ponovo u porastu. Trenutni talas je drugačiji – on je postepeniji i manje direktan nego ranije. Danas izazovi demokratije dolaze ređe od krađe glasova ili vojnih udara; oni potiču od upornih pretnji aktivistima i novinarima, medijima i vladavini prava.

Pretnje demokratiji dolaze izvan izbornog procesa pa se i naš odgovor mora naći tamo. I problem i rešenje leže „van biračkog mesta“.

Ovo je jedinstvena misija Partnerstva za otvorenu vlast – jednostavan, ali strateški put za civilno društvo i reformatore u vladama da udruže snage, obavežu se na reforme kako bi otvorile vladu, i zajedno osiguraju da naše javne institucije rade za građane, a ne za sebe.

Tokom osam godina postojanja POU, 79 zemalja i sve veći broj lokalnih vlada – koje predstavljaju više od dve milijarde ljudi – zajedno sa hiljadama organizacija civilnog društva su se pridružili Partnerstvu. Zajedno, oni su izvršili više od 3.800 reformskih obaveza u više od 100 dvogodišnjih akcionih planova.

Ali ostaju pitanja: Da li su ove obaveze uticajne? Da li one ciljaju na najhitnije probleme našeg društva? Da li rezultiraju kolaborativnim, odgovornim načinom upravljanja? I, što je najvažnije, da li pomažu u zaštiti demokratije između izbora?

Stanje Otvorene uprave

Da bi se dala odgovore na ova pitanja, POU objavljuje svoju prvu sveobuhvatnu procenu stanja otvorene uprave. Ovaj izveštaj pruža temeljit i iskren pregled napretka koji su ostvarile zemlje članice POU u prvih osam godina postojanja ovog partnerstva.

Izveštaj na engleskom jeziku preuzmite ovde.